Kävin eilen kirjastossa ja lainasin.Jan Fennelin kirjan, Kuuntelen koiraani. Suosittelen! tässä kirjassa on johdonmukaisesti selitetty miten saavuttaa koiran johtajuus ja sitä kautta lähes koiran kuin koiran ongelma ratkaista. kirjassa kerrotaan, että kun koira kokee olevansa laumansa johtaja, se vahtii sitä ja huolehtii siitä. Koira, jolla on eroahdistusta, pitää muita "laumansa" jäseniään pentuinaan ja luonnollisestikin ahdistuu, kun ne katoavat hänen ulottuviltaan. Koiran tavaroiden pureminen helpottaa tätä stressiä.
Tarkoitus on siis viestittää koiralle hänen omalla kielellään, että hän on lauman alin jäsen, eikä hänen tule huolehtia laumastaan.

koiran johtajuuden saavuttamiseen on 4 tapaa ja kirjan mukaan noin 2 viikossa ongelma on ratkaistu täysin. Tapoja tulee kuitenkin aina noudattaa, mutta niistä voi höllätä jonkin verran, kunhan koira tietää oman paikkansa.
ensimmäinen askel on huomioimattomuus. (koskee myös vieraita!) Kun tullaan kotiin,tai muuten kohdataan, ei koiraa tule huomioida EDES KATSOMALLA, vaikka se tekisi kaikki maailman temput saadakseen huomion. Myöskään koiraa ei tule huomioida silloin, kun se tulee muuten huomiota pyytämään. johtaja päättää koska huomioidaan. .
kun koira tajuaa, että sitä ei huomioida, se lähtee pois. 5 min. kuluttua koira pyydetään luokse ja sille voi antaa luoksetulosta kiitokseksi makupalan ja sitä tulee silittää niskasta, koiran haavoittumista kohdasta. tämä viestittää koiralle johtajuudesta. tuota ei kuitenkaan tarvi aina tehdä.

toisessa kohdassa on kyse lauman suojelusta. Johtaja suojelee laumaa. eli uhkaavassa tilanteessa johtajan tulisi puolustaa. kirjassa kerrottiin myös siitä, että koirien kohtaaminen lenkeillä ei ole luonnollista, joten jotta koira ei tunne olevansa uhattu olisi parasta välttää lenkillä koirakontakteja. kirjassa asiasta enemmän..

kolmas kohta on metsästys, eli lenkkeily. Koiralle lenkille lähtö kuvaa metsästykseen lähtöä ja kirjan mukaan johtaja kulkee edellä. koiran tulisi siis kulkea suurinpiirtein vierellä ja ehdottomasti vetämättä.

neljäntenä kohtana on syöminen. Koiralaumassa johtajat syövät ensin, joten ennen kuin koiralle antaa ruokaa tulee koiraa huomioitta, mutta siten että koira selvästi näkee, syödä vaikkapa keksi, niin kuin koiran ruuasta söisi ja kun keksi on kokonaan syöty, annetaan koiralle ruoka ja lähdetään pois.

kirjan kirjoittaja on hoitanut lukuisia ongelmakoiria, purijoista hihnassa räyhääjiin ja eroahdistuneisiin. ohjeiden noudataminen koskee tietysti kaikkia lauman eli perheen jäseniä. Tuossa tuli nyt selitettyä se idea, mutta kannattaa lukea myös kirja
Kuulin tuosta kirjasta ja käväisin sen lainaamassa.Ei tarvetta sen lukemiseen..Mutta ihan mielenkiinnolla sen luin.Kirja on taas saatavilla..erittäin arvokkaaseen hintaan,mutta jos teillä on mahdollista kirja lainata kirjastosta,niin suosittelen.Tai käydä lukemassa kirja kirjastossa.
Luin tuon kirjan ihan siksi,että sitä on kehuttu ja joskus,vaikka olen koiria omistanut ja välttynyt ongelmilta jokaisen kohdalla,ihan lapsesta lähtien,on joskus hyvä lukea kunnon opus missä neuvotaan todella hyvin.