Tartuntatapa:
Kennelyskä tarttuu herkästi pisaratartuntana hengitysteiden kautta. Tarttuvuus on suuri, ja erityisesti koirien massatapaamisissa tauti leviää tehokkaasti. Koira saattaa levittää bakteeritartuntaa vielä viikkoja paranemisen jälkeen.

Oireet:
Kennelyskä on koirien ylempien hengityselinten ja keuhkoputken tulehdus. Ensimmäiset oireet alkavat noin viikon kuluttua tartunnasta. Oireisiin kuuluvat hakkaava yskä, sierainvuoto, nielurisojen tulehdus ja toisinaan kuumeilu. Toissijaiset bakteeritulehdukset muuttavat taudin kuvaa ja seurauksena saattaa olla keuhkokuume, ja voimakkaat yleisoireet.

Hoito:
Tauti paranee useimmiten itsestään. Koira tarvitsee paljon lepoa eikä saisi ulkoilla paljon. Koirille sopivien yskänlääkkeiden käytöstä on usein apua(lääkäri määrää). Jos koiralle on kehittynyt limaa hengitysteihin on kuitenkin turvallisempaa olla käyttämättä yskänlääkkeitä. Nuorilla koirilla oireet ovat usein voimakkaampia kuin vanhemmilla. Jos koiralla on kuumetta tai voimakkaasta limanerityksestä johtuvia hengitysvaikeuksia kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin. Jos koiralla on vihertävää sierainvuotoa, kannattaa varata aika eläinlääkärin vastaan otolle.

Ehkäisy:
Tärkein tapa välttää tautia on pysyä poissa massatapaamisista epidemioiden aikana. Jos koira on jo saanut tartunnan se on eristettävä muutaman viikon ajaksi. Useimmiten koirat saavat tartunnan kenneleistä, näyttelyistä, kilpailuista ja koulutustilaisuuksista. Joitakin kennelyskän aiheuttajia vastaan on rokote. Kennelyskän aiheuttajien moninaisuus vaikeuttaa tehokkaan rokotteen kehittämistä. Koska eri epidemioiden aikana esiintyy erilaisia virus-bakteeriyhdistelmiä, rokotuksilla ei pystytä antamaan täydellistä suojaa tautia vastaan.


Tietoja otettu koiran lääkäri-kirjasta