Yleistä luolakoirista
Luolakoiria käytetään metsästettäessä kettuja, supeja ja mäyriä maanalaisista koloista. Haukkumalla ja hyökkäyksiä tehden koira pakottaa saaliin ulos luolasta, jolloin metsästäjä yrittää ampua sen. Luolakoira voi myös itse tappaa saaliin, jos se ei saa sitä luolastosta pois.

Meillä luolakoirina käytetään eniten karkea- ja lyhytkarvaisia mäyräkoiria. Pystyäkseen hyvään työskentelyyn on luolakoiran oltava itsevarma, harkitsevainen, sisukas ja rohkea. Tyhmänrohkeat ja aggressiiviset pelkopurijat eivät ole hyviä luolakoiria.

Luolakoiran koulutus
Luolakoiran koulutus kannattaa aina aloittaa keinoluolasta, koska siellä tapahtumien kulkuun voidaan tarvittaessa puuttua. Arkaa koiraa voidaan rohkaista ja yltiöpäistä rauhoittaa. Keinoluolan kaikki osat on varustettu saranoin, eli luolan saa auki mistä kohdasta tahansa. Jokainen pesä on varustettu reikä- tai umpipellein, jotka voidaan laittaa ketun ja koiran väliin.

Koira on ensiksi tutustettava kettun ulkonäköön, hajuun ja ääneen näyttämällä sille häkissä olevaa kettua.

Jos koira on innostunut ja sen vaistot heräävät, se alkaa haukkua kettua.

Tämän jälkeen kettu siirretään keinoluolan hakupesään, joka suljetaan reikäpellillä. Koira nostetaan putkeen, mutta kannet jätetään vielä auki.

Koiran tulisi nyt etsiä kettu ja haukkumalla ilmoittaa löytäneensä sen. Jos näin tapahtuu, suljetaan luolan kansi siten, että koira jää pimeään. Jos koira jatkaa pimeässäkin haukkumista, siirretään kettu seuraavaan haarapesään reikäpeltien taakse. Koiran annetaan seurata kettua, mutta sitä ei missään vaiheessa päästetä yhteen ketun kanssa.

Jos keinoluolan kansien sulkemisen jälkeen koira lopettaa haukkumisen on kansi heti avattava ja innostettava koiraa jatkamaan.

Jos kaikki on mennyt hyvin, pitäisi koiran olla nyt palavan kiinnostunut luolatouhuista. Seuraavaksi se pitää opettaa kulkemaan sisään luolaan ns. ahdinkoputkesta. Selviytyäkseen 13x18cm kokoisesta ahdinkoputkesta on koiran raahattava itseään kyljellään noin metrin matkan. Se onnistuu parhaiten, kun sisäänpääsyhalut ovat suuret. Muutaman harjoituskerran jälkeen reikäpelti koiran ja ketun välillä avataan ja koiran pitäisi itsenäisesti pystyä painostamaan kettua ja saada se liikkeelle. Nuoret, kokemattomat koirat yrittävät yleensä käydä kiinni kettuun. Kokeneet harjoitusketut eivät tästä hätkähdä, vaan suorittavat nopean vastaiskun ennen kuin koira ehtii huomatakaan.

Nyt arat koirat perääntyvät ja niiltä saattaa kulua kuukausia, jopa vuosia ennenkuin ne pystyvät kokoamaan itsensä. Rohkea koira vain raivostuu ja alkaa painostaa kettua entistä enemmän, joka joutuu peräytymään.

Luolatyöskentely on fyysisesti erittäin raskasta eikä yksi harjoituskerta saisi kestää 10-15 minuuttia kauempaa. Koiran into säilyy paremmin, kun sitä ei väsytetä tai kyllästytetä. Koira ei ole tyhmä, vaan huomaa pian että harjoitus ei johda mihinkään koiran mielestä järkevään lopputulokseen.

Kun koira menee innokkaasti luolaan ahdinkoputken läpi, ilmoittaa haukkumalla löytäneensä ketun ja jaksaa painostaa sitä parinkymmenen minuutin ajan, on se valmis luolakoirien taipumuskokeeseen.

Luolakoiraa voi kouluttaa myös käytännön metsästyksessä. Ensimmäinen riistakontakti pitäisi olla helppo vastus, esimerkiksi nuori kettu tai supi. Myös luola tulisi valita sellaiseksi, että koiraa päästään tarvittaessa auttamaan. Kallioluolassa etenevä täyskasvuinen mäyrä saattaa koitua kokemattoman koiran kohtaloksi.
Kokeeseen saavat osallistua kaikki 15 kk vanhat, luolakoirarotuihin kuuluvat koirat:

* normaalikokoiset mäyräkoirat
* saksan metsästysterrierit
* kettuterrierit
* parsonrusselin terrierit
* jackrusselin terrierit
* ceskyterrierit
* lakelandinterrierit
* walesinterrierit
* borderterrierit
* cairninterrierit